Onderdrukken van emoties

Er is dus echt een duidelijk verband tussen chronische spierspanning en emotionele problemen... Het onderdrukken van emoties veroorzaakt vaak ook fysieke pijn. Zie het artikel hieronder:
Wilhelm Reich kwam tot de conclusie dat mensen met emotionele en psychische problemen ook chronische spanning hadden in hun spieren (in feite in het bindweefsel). Reich is een van de pioniers van de neuropsychologie.
Zijn onderzoek leidde hem tot de ontdekking dat de chronische spanning te maken had met een langdurige verstoring van het autonome (vegetatieve) zenuwstelsel.
Onze stressrespons (vechten en vluchten) is bedoeld voor een acute reactie, niet als een langdurige staat. De stressrespons mobiliseert het hele systeem en is dus ook zeer energievretend. Langdurige stress put ons lijf uit.
Chronische spanning en pijn zijn in wezen terug te leiden tot het niet meer kunnen reguleren van het sympathische zenuwstelsel (dat aanzet tot vechten en vluchten bij bedreiging).
Daar waar het sympathische zenuwstelsel leidt tot spanning (‘aanspannen voor actie’), heeft het parasympathische zenuwstelsel te maken met ontspanning en expansie.
Je hebt het parasympathische zenuwstelsel nodig om te kunnen ontspannen, maar het is ook in het parasympathische systeem dat de bevriesrespons gebeurt wanneer je niet kunt vechten of vluchten. Er is dan vecht- en vluchtenergie die onderdrukt wordt. Dat is de energie die voor chronische pijn en spanning zorgt. Boosheid bijvoorbeeld hoort bij de vechtreflex.
Boosheid is een emotie die tot actie aanzet, Wanneer ze onderdrukt wordt, blijft ze tegen het systeem duwen, want ze wil expressie. Zo ontdekte Dr. John Sarno bijvoorbeeld dat de meeste rugklachten te maken hebben met onderdrukte boosheid, zelfs nog uit de kindertijd (zie zijn boek ‘Healing Back Pain’). Niet alleen boosheid, maar alle onderdrukte emoties verstoren de spontane stroom van de levensenergie door het lichaam.
Reich ontdekte – net als de traditionele Chinese geneeskunde dat duizenden jaren geleden al deed - dat de staat van die energiestroom in het lichaam eigenlijk fundamenteler is voor de conditie van het menselijke organisme dan gedachten en emoties over situaties.
Iemand die depressief is bijvoorbeeld heeft veel onderdrukte emotie (vaak boosheid maar ook verdriet of onmacht). Zo iemand kan zijn (haar) emotionele staat niet veranderen door alleen maar positieve gedachten te denken. Het lichaam zal eerst oude stress moeten loslaten. Chronische stress in het lijf is de oorzaak van de meeste fysieke maar ook van de veel emotionele en psychische problemen.
Herken je dit?
Gun jezelf meer
genezing en ga - naast bijvoorbeeld de fysio - ook op zoek naar goede
emotionele hulp. Maak bijvoorbeeld een afspraak bij praktijk van Vol van Leven :)








